Wywar z jabłka i czosnku

 

  • 2 jabłka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500ml wody.

 

Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę, nie usuwając skórki ani gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka wrzucamy razem z posiekanym drobno czosnkiem do garnka, dolewamy wodę i gotujemy.

Kiedy nasza mieszanka się zagotuje, odstawiamy ją na 10 minut, a następnie odcedzamy. Aby wzbogacić smak napoju, możemy dodać do niego miodu.

Tak przygotowaną herbatę zaleca się pić regularnie przy schorzeniach układu oddechowego. Poza tym ten eliksir pomoże nam oczyścić organizm z toksyn, zadziała pozytywnie na układ krwionośny, wątrobę i narząd wzroku. Ta wzmacniająca mikstura pomoże nam też przetrwać wiosenne przesilenie.

  

Dlaczego jabłko i czosnek?

Jednym z jej składników jest jabłko. Owoc ten zawiera bezcenną witaminę C wspierającą układ odpornościowy. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga detoksykację naszego organizmu. Skórka jabłek zawiera także kwercetynę oraz przeciwutleniacze, które chronią płuca i zwalczają stany zapalne.

Regularne spożywanie jabłek chroni oczy przed schorzeniami takimi jak: zaćma, jaskra czy zwyrodnienie plamki żółtej. Pektyny obecne w tych zdrowych owocach pomogą z kolei obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

Nie bez powodu mikstura zawiera również czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem i zawiera allicynę. Żeby jednak wydobyć z czosnku tę prozdrowotną substancję, należy zgnieść ząbek przed pokrojeniem. Allicyna podobnie jak cenne składniki występujące w czosnku podniesie naszą odporność na infekcje, obniży cholesterol i zadba o prawidłową pracę naszego krwiobiegu oraz układu oddechowego.

  

Sok z buraka, marchwi, i jabłka z imbirem

 

  • 2 małe buraki
  • 2 jabłka
  • 4 marchewki
  • 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru
  • Sok jabłkowy (opcjonalnie)

 

Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i również pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obrane i pokrojone marchewki oraz starty imbir. Całość miksujemy razem, aż do połączenia składników. W razie konieczności, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy sok jabłkowy.

Gotową papkę przekładamy na sitko o drobnych oczkach umieszczone nad miską i przy pomocy łyżki odciskamy z niej sok. Całość odstawiamy jeszcze na kilka minut, by reszta soku spłynęła i ponownie odciskamy przy pomocy łyżki.

Odciśnięty sok przelewamy do szklanek.

  

Wzmacniający sok z jabłek, cytryn i imbiru

 

  • 5 jabłek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • kawałek świeżego imbiru

 

Wszystkie składniki umyć, a następnie za pomocą sokowirówki wycisnąć sok. Spożywać zaraz po przyrządzeniu!

  

Mikstura z czosnku, jabłka i goździków

 

  • 1 jabłko,
  • garść goździków,
  • 3 ząbki czosnku.

 

Na początek obieramy czosnek, drobno siekamy i wrzucamy do naczynia, do którego wlewamy odrobinę wody. Naczynie odstawiamy na 15 minut.

Następnie kroimy jabłka, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wsypujemy goździki. Garnek stawiamy na kuchenkę i gotujemy naszą mieszankę do momentu, aż zacznie wrzeć. Potem zdejmujemy mieszaninę z ognia, czekamy 5 minut i gdy wystygnie, dodajemy do niej wcześniej przygotowaną wodę z czosnkiem.

Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Po upływie tego czasu możemy odcedzić naszą miksturę i śmiało korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

 

Nie od dzisiaj wiadomo, że czosnek działa jak naturalny antybiotyk i świetnie sprawdza się w walce ze stanami zapalnymi i problemami układu oddechowego. Goździki i jabłka, które również są obecne w napoju, złagodzą jego wyrazisty smak i przy okazji wzmocnią lecznicze działanie czosnku.

Regularne picie eliksiru nie tylko wpłynie korzystnie na pracę układu immunologicznego, poprawi pracę płuc i oczyści je z nadmiaru śluzu oraz dostarczy do organizmu odpowiednią dawkę składników odżywczych. Mikstura jest szczególnie polecana osobom chorym na grypę, skarżącymi się na męczący kaszel i problemy z oddychaniem. Poza tym napój z czosnku, jabłek i goździków wpłynie korzystnie na zdrowie naszych kości i stawów.