Najprostsze

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat (cukier waniliowy)
  1. 1 kg jabłek

Jaja, cukier, aromat utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie olej ciągle mieszając. Przygotowanym ciastem zalewamy jabłka.

 

Murzynek z jabłkami

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • trochę cukru pudru do posypania
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki jabłek

 

Białka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy dodać po 1 żółtku, mąkę przesianą z proszkiem, sodę, olej, kakao. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy wszystko razem. Wylewamy na blachę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

 

Szarlotka z pianką

  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • pół opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego (lub kisielu cytrynowego)
  1. 8 jabłek średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy). Ciasto wyjmujemy z lodówki. Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.

  

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI

  • cukier - 240 g
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jabłko czerwone - 3 szt.
  • jajko - 4 szt.
  • mąka pszenna - 260 g
  • olej słonecznikowy - 160 g
  • orzech włoski - 150 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy olej. Jabłkaobieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta. Orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piec ok. 35-40 min.

  

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

CIASTO

  • cukier trzcinowy - 40 g
  • jajko - 2 szt.
  • masło - 100 g
  • mąka pszenna - 340 g
  • mleko - 50 ml
  • sól - 1 szczypta
  • drożdże świeże - 25 g

NADZIENIE

  • cynamon - 1 szczypta
  • jabłko czerwone - 0,5 kg
  • masło - 50 g
  • miód - 100 g

PRZYGOTUJ

  • patelnię, sito, wałek, pędzel cukierniczy, blaszkę, papier do pieczenia

Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.

Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu, i wyginamy w kształt półksiężyca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-35 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.