Ścieżka edukacyjna "Łęg"
29 maja 2015r. klasa I We poznawała przyrodę spacerując ścieżką edukacyjną „Łęg”. Młodzież podziwiała bogactwo i różnorodność ostrołęckich lasów, pracę Nadleśnictwa Ostrołęka oraz rozwiązywała zagadki przyrodnicze. Wycieczkę zakończyło ognisko przygotowane przez leśników.
Bardzo dziękujemy leśnikom z Leśnictwa Łęg za wyjątkowo ciekawą lekcję przyrody.
Opiekunowie: Renata Florczak i Anna Głażewska
SUKURS
W Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. 5 Pułku Ułanów Zasławskich w Ostrołęce działa Koła Przyjaciół Zwierząt Sukurs, które powstało w 2005 r. z inicjatywy uczniów.
Regulamin
1. Członkiem Szkolnego Koła Przyjaciół Zwierząt może być każdy uczeń, który poprzez swoje działanie i postawę pomaga zwierzętom.
2. Członkowie Koła zgłaszają propozycje do planu pracy Koła, na ich podstawie opiekun i zarząd Koła opracowują plan pracy.
3. Zarząd Koła liczy 3 osoby: prezesa, sekretarza i członka.
4. Posiedzenie zarządu Koła zwołuje: opiekun, prezes lub sekretarz przynajmniej raz na kwartał.
5. Działalność Koła jest zgodna z celami TOZ.
6. W Kole działają sekcje.
Cele koła
1. Kształtowanie postaw proekologicznych,
2. Uwrażliwianie młodzieży na potrzeby zwierząt,
3. Uświadamianie uczniom konieczności ochrony zwierząt i niesienia pomocy zwłaszcza zwierzętom bezdomnym
Formy pracy
1. Gromadzenie karmy i dokarmianie zwierząt.
2. Przygotowanie gazetek ściennych.
3. Organizowanie szkolnych wystawy poświęconych zwierzętom.
4. Organizowanie zebrań Koła poświęconych problemom ochrony zwierząt.
5. Przygotowanie wystaw, plakatów, fotografii itp.
6. Pomoc bezdomnym zwierzętom – współpraca ze schroniskiem w Kruszewie Organizowanie szkolnych konkursów z nagrodami.
O kierunku
Wskazane cechy psychofizyczne kandydata:
- cierpliwość i odporność psychiczna;
- umiejętność wytworzenia właściwego kontaktu ze zwierzętami;
- zainteresowanie biologiczne;
- dobry stan zdrowia;
- sprawność ruchowa i manualna;
- dobry wzrok i słuch;
- odporność na zmienne warunki pracy.
Do zadań technika weterynarii należy:
- pobieranie prób do badań laboratoryjnych
- udzielanie pierwszej pomocy w przypadkach:
- niedyspozycji żołądkowo-jelitowych o przebiegu ostrym z zagrożeniem
życia zwierzęcia,
- zadławienia,
- zranienia lub złamania,
- porodu niewymagającego fetotomii lub zabiegu chirurgicznego;
- wykonywanie badań klinicznych w zakresie niezbędnym do udzielenia pierwszej pomocy;
- podawanie leków przepisanych przez lekarza weterynarii lub dostępnych bez recepty;
- asystowanie przy zabiegach chirurgicznych;
- opieka nad zwierzętami leczonymi w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych;
- wykonywanie zabiegów sanitarnohigienicznych i fizykoterapeutycznych
- określanie prawidłowej i nieprawidłowej budowy oraz czynności organizmów zwierzęcych
- zapobieganie chorobom zwierząt oraz ocenianie stanu higienicznego
i zagrożenia zdrowia zwierząt
- wykonywanie zabiegów sanitarno-weterynaryjnych oraz zabiegów unasieniania zwierząt
- pełnienie nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad produkcją, składowaniem, transportem
i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego
- badanie zwierząt rzeźnych i mięsa
- określanie zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi
- poskramianie, unieruchamianie i kładzenie zwierząt oraz przygotowywanie pola operacyjnego
- asystowanie przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji
- pielęgnowanie zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych
- zakładanie opatrunków, wykonywanie zleconych wstrzykiwań podskórnych
i domięśniowych oraz udzielanie zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach
- przeprowadzanie szczepień, odrobaczania i oprysków zwierząt
- przeprowadzanie zabiegów unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych
warunków zoohigienicznych
- prowadzenie instruktażu w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt
i higieny produkcji zwierzęcej
- mycie, wyjaławianie, konserwacja narzędzi i sprzętu weterynaryjnego
- prowadzenie dokumentacji związanej z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów,
badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem
- wykonywania czynności technicznych z zakresu diagnostyki, profilaktyki
i lecznictwa weterynaryjnego;
- wykonywania czynności materialno-technicznych z zakresu urzędowej
działalności weterynaryjnej;
- wykonywania zabiegów unasieniania zwierząt gospodarskich;
- wykonywania czynności technicznych w ramach badań laboratoryjnych;
- sprawowania opieki nad zwierzętami, zwłaszcza w chowie fermowym.
- prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących
oraz wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt;
- wykonywania czynności pomocniczych dotyczących diagnozowania, profilaktyki
i leczenia chorób zwierząt;
- wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt;
- wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego
oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
- wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt
oraz w poubojowym badaniu mięsa;
- prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami).
Absolwenci uzyskują tytuł - technik weterynarii - wykształcenie średnie ogólne, które umożliwia uzyskanie świadectwa maturalnego oraz podjęcie nauki na różnych kierunkach studiów: medycyna, weterynaria, zootechnika, rolnictwo, prawo, historia, dziennikarstwo, wychowanie fizyczne, ekonomia, technologia żywności i inne.
Edukacja kończy się uzyskaniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
W ramach kształcenia praktycznego uczniowie odbywają praktyki w gospodarstwach rolnych, zakładach leczniczych dla zwierząt, rzeźniach i zakładach przetwórstwa środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, zakładach rozrodu i inseminacji zwierząt oraz ogrodach zoologicznych, gospodarstwach hodowlanych.
Absolwenci szkoły jako technicy weterynarii mogą podejmować pracę w:
- zakładach leczniczych dla zwierząt;
- inspektoratach weterynaryjnych;
- laboratoriach weterynaryjnych;
- stacjach hodowli i unasieniania zwierząt;
- zakładach przetwórstwa środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego;
- jednostkach organizacyjnych utrzymujących zwierzęta;
- zakładach wytwarzania pasz dla zwierząt.