Wywar z jabłka i czosnku

 

  • 2 jabłka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500ml wody.

 

Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę, nie usuwając skórki ani gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka wrzucamy razem z posiekanym drobno czosnkiem do garnka, dolewamy wodę i gotujemy.

Kiedy nasza mieszanka się zagotuje, odstawiamy ją na 10 minut, a następnie odcedzamy. Aby wzbogacić smak napoju, możemy dodać do niego miodu.

Tak przygotowaną herbatę zaleca się pić regularnie przy schorzeniach układu oddechowego. Poza tym ten eliksir pomoże nam oczyścić organizm z toksyn, zadziała pozytywnie na układ krwionośny, wątrobę i narząd wzroku. Ta wzmacniająca mikstura pomoże nam też przetrwać wiosenne przesilenie.

  

Dlaczego jabłko i czosnek?

Jednym z jej składników jest jabłko. Owoc ten zawiera bezcenną witaminę C wspierającą układ odpornościowy. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga detoksykację naszego organizmu. Skórka jabłek zawiera także kwercetynę oraz przeciwutleniacze, które chronią płuca i zwalczają stany zapalne.

Regularne spożywanie jabłek chroni oczy przed schorzeniami takimi jak: zaćma, jaskra czy zwyrodnienie plamki żółtej. Pektyny obecne w tych zdrowych owocach pomogą z kolei obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

Nie bez powodu mikstura zawiera również czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem i zawiera allicynę. Żeby jednak wydobyć z czosnku tę prozdrowotną substancję, należy zgnieść ząbek przed pokrojeniem. Allicyna podobnie jak cenne składniki występujące w czosnku podniesie naszą odporność na infekcje, obniży cholesterol i zadba o prawidłową pracę naszego krwiobiegu oraz układu oddechowego.

  

Sok z buraka, marchwi, i jabłka z imbirem

 

  • 2 małe buraki
  • 2 jabłka
  • 4 marchewki
  • 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru
  • Sok jabłkowy (opcjonalnie)

 

Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i również pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obrane i pokrojone marchewki oraz starty imbir. Całość miksujemy razem, aż do połączenia składników. W razie konieczności, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy sok jabłkowy.

Gotową papkę przekładamy na sitko o drobnych oczkach umieszczone nad miską i przy pomocy łyżki odciskamy z niej sok. Całość odstawiamy jeszcze na kilka minut, by reszta soku spłynęła i ponownie odciskamy przy pomocy łyżki.

Odciśnięty sok przelewamy do szklanek.

  

Wzmacniający sok z jabłek, cytryn i imbiru

 

  • 5 jabłek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • kawałek świeżego imbiru

 

Wszystkie składniki umyć, a następnie za pomocą sokowirówki wycisnąć sok. Spożywać zaraz po przyrządzeniu!

  

Mikstura z czosnku, jabłka i goździków

 

  • 1 jabłko,
  • garść goździków,
  • 3 ząbki czosnku.

 

Na początek obieramy czosnek, drobno siekamy i wrzucamy do naczynia, do którego wlewamy odrobinę wody. Naczynie odstawiamy na 15 minut.

Następnie kroimy jabłka, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wsypujemy goździki. Garnek stawiamy na kuchenkę i gotujemy naszą mieszankę do momentu, aż zacznie wrzeć. Potem zdejmujemy mieszaninę z ognia, czekamy 5 minut i gdy wystygnie, dodajemy do niej wcześniej przygotowaną wodę z czosnkiem.

Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Po upływie tego czasu możemy odcedzić naszą miksturę i śmiało korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

 

Nie od dzisiaj wiadomo, że czosnek działa jak naturalny antybiotyk i świetnie sprawdza się w walce ze stanami zapalnymi i problemami układu oddechowego. Goździki i jabłka, które również są obecne w napoju, złagodzą jego wyrazisty smak i przy okazji wzmocnią lecznicze działanie czosnku.

Regularne picie eliksiru nie tylko wpłynie korzystnie na pracę układu immunologicznego, poprawi pracę płuc i oczyści je z nadmiaru śluzu oraz dostarczy do organizmu odpowiednią dawkę składników odżywczych. Mikstura jest szczególnie polecana osobom chorym na grypę, skarżącymi się na męczący kaszel i problemy z oddychaniem. Poza tym napój z czosnku, jabłek i goździków wpłynie korzystnie na zdrowie naszych kości i stawów.

 

Suszone jabłka to zdrowe przekąski, po które warto sięgać każdego dnia. Zawierają dużo wartości odżywczych, nawet więcej niż surowe owoce! Choćby z tego względu warto wprowadzić je do swojej diety.

Suszone jabłka to owoce, które zostały poddane suszeniu. Aby zrobić taką przekąskę, po którą możemy śmiało sięgać w zimę, trzeba pokroić jabłka w talarki i poddać suszeniu – w specjalnym urządzeniu lub w piekarniku. Jabłka należy suszyć w niskiej temperaturze (około 60 stopni Celsjusza) przez minimum 2 godziny. Po tym czasie owoce można śmiało jeść. Im dłużej będą suszone, tym bardziej się staną chrupiące.

 

Suszone jabłka zawierają:

  • błonnik (dużo więcej niż surowe jabłka!)
  • potas
  • bor
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • przeciwutleniacze
  • polifenole

 

Właściwości zdrowotne suszonych jabłek

Suszone jabłka dostarczają dużo błonnika, dlatego wspaniale regulują proces przemiany materii. Mogą usprawnić pracę jelit i przyspieszyć metabolizm, dlatego poleca się je osobom, które chcą stracić na wadze.

Suszone owoce są też bogate w potas. Wspomagają serce i pracę układu sercowo-naczyniowego, pomagają zapobiec chorobom oraz zaburzeniom rytmu serca. Zawartość potasu w suszonych jabłkach jest wysoka i wynosi 98 mg w 100 g suszonych owoców.

Poddane suszeniu plasterki owoców są też bogate w witaminy z grupy B, dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego. Po suszone owoce warto sięgać, gdy mamy dużo pracy lub nauki, ponieważ świetnie wspomagają procesy myślenia!

  

Zalety suszonych jabłek

  • obniżają poziom cholesterolu
  • wspierają odporność
  • wspomagają procesy trawienne
  • wspierają pracę serca
  • poprawiają pamięć i koncentrację

  

Po suszone owoce warto sięgać:

  • w czasie drugiego śniadania
  • gdy najdzie nas ochota na jakąś przekąskę
  • w czasie oglądania filmu czy serialu (zamiast słonych przekąsek, które zawierają dużo tłuszczów typu trans)
  • w pracy
  • na spacerze

  

Dlaczego warto sięgać po suszone owoce?

Suszone owoce to pyszna i zdrowa przekąska. To doskonały pomysł na to, by wyeliminować z diety słodycze i słone przekąski. Suszone owoce sprawdzą się zarówno w pracy, jak i w domu, w czasie jedzenia serialu czy filmu.

 

Najprostsze

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 aromat (cukier waniliowy)
  1. 1 kg jabłek

Jaja, cukier, aromat utrzeć. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie olej ciągle mieszając. Przygotowanym ciastem zalewamy jabłka.

 

Murzynek z jabłkami

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • trochę cukru pudru do posypania
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szklanki jabłek

 

Białka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy dodać po 1 żółtku, mąkę przesianą z proszkiem, sodę, olej, kakao. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy wszystko razem. Wylewamy na blachę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

 

Szarlotka z pianką

  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka masła (200g)
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • pół opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego (lub kisielu cytrynowego)
  1. 8 jabłek średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. Resztą wykładamy (prostokątną lub kwadratową) średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. Na końcu dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym/waniliowym (może być też kisiel cytrynowy). Ciasto wyjmujemy z lodówki. Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. Szarlotka z pianką piecze się ok. 45 minut w 180-190ºC.

  

CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI

  • cukier - 240 g
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • jabłko czerwone - 3 szt.
  • jajko - 4 szt.
  • mąka pszenna - 260 g
  • olej słonecznikowy - 160 g
  • orzech włoski - 150 g
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Wsypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy olej. Jabłkaobieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta. Orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piec ok. 35-40 min.

  

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

CIASTO

  • cukier trzcinowy - 40 g
  • jajko - 2 szt.
  • masło - 100 g
  • mąka pszenna - 340 g
  • mleko - 50 ml
  • sól - 1 szczypta
  • drożdże świeże - 25 g

NADZIENIE

  • cynamon - 1 szczypta
  • jabłko czerwone - 0,5 kg
  • masło - 50 g
  • miód - 100 g

PRZYGOTUJ

  • patelnię, sito, wałek, pędzel cukierniczy, blaszkę, papier do pieczenia

Mąkę przesiewamy do miski. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odstawiamy na bok) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.

Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu, i wyginamy w kształt półksiężyca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-35 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.

  • Kompot z obierków z jabłek

Ze świeżych jabłkowych obierków można zrobić aromatyczny, jesienny kompot. Należy zalać je wodą – im więcej obierków w stosunku do wody, tym bardziej intensywny smak – i zagotować. Do gorącego kompotu warto wrzucić laskę rozgrzewającego cynamonu, a całość dosłodzić według uznania ulubionym miodem. Taki napój można pić zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Obierki z jabłek mogą być także dodatkiem do kompotu wieloowocowego. W wersji jesiennej idealnie skomponują się ze śliwkami i gruszkami.

 

  • Koktajl pełen błonnika

Fani zdrowych koktajli mogą dorzucić jabłkowe skórki do blendera. Wzbogacą ulubiony koktajl o cenne mikroelementy i przede wszystkim błonnik. Skórki jabłkowe idealnie komponują się z innymi owocami – chociażby bananami czy owocami jagodowymi. Sprawdzą się też w towarzystwie zielonych warzyw – selera naciowego, jarmużu i szpinaku. Zmiksowane na gładko przełknie nawet najbardziej zagorzały przeciwnik jedzenia owoców ze skórką.

 

  • Wszechstronny susz jabłkowy

To wersja prosta i szybka. Skórki jabłkowe wystarczy ususzyć i zamknąć w szczelnym słoju. Skórki można suszyć zarówno na suszarce jak i w piekarniku. Do czego wykorzystać suszone skórki jabłka? Pomysłów jest wiele. Można z nich przyrządzić zdrowy napar – podobnie jak kompot ze świeżych obierków, można wzbogacić taką „herbatkę” rozgrzewającymi przyprawami i miodem. Dobrze wysuszone, chrupiące skórki można też traktować jak zdrową przekąskę. Rozdrobnione sprawdzą się jako dodatek do owsianki. Obierkowy susz przyda się także jako dodatek do tradycyjnego, wigilijnego kompotu.

  

  • Przepis na ocet z obierków z jabłek

Domowy ocet jabłkowy jest bardzo prosty do zrobienia. Można do jego przyrządzenia wykorzystać całe jabłka, ale tak naprawdę wystarczą odpadki jabłkowe, a więc właśnie skórki. Ocet na skórkach będzie miał intensywny, jabłkowy aromat.

Potrzebne są tylko trzy składniki:

  • jabłkowe obierki
  • woda
  • cukier

Obierki należy umieścić w czystym (wyparzonym) słoju. Cukier rozpuścić w wodzie w proporcjach 3-4 czubate łyżki cukru na litr wody. Obierki powinny zajmować około 2/3 naczynia, które dopełniamy lekko ciepłą wodą. Słój trzeba przykryć gęstą gazą lub ręcznikiem papierowym i zawiązać. Chodzi m.in. o to, aby do środka nie dostały się muszki owocówki. Słój należy odstawić i codziennie raz zamieszać czystą, drewnianą łyżką. Ten zabieg jest konieczny, bo podczas fermentacji jabłka czy skórki będą pływać po wierzchu i mogą spleśnieć. Białawy osad czy wręcz kożuch tworzący się na powierzchni jest naturalnym efektem fermentacji. Po kilku tygodniach skórki opadną na dno – wtedy można ocet zostawić w spokoju, aby się wyklarował. Po kolejnych dwóch, trzech tygodniach można go odcedzić i przelać do czystych butelek. Będzie idealnym i przede wszystkim bardzo zdrowym dodatkiem do zakwaszania potraw.

 

  • Domowy ocet jabłkowy

Taki ocet doskonale sprawdza się w kuchni ale z powodzeniem możemy go wykorzystywać jako ekologiczny środek do sprzątania lub kosmetyk do pielęgnacji ciała. Skórki i gniazda nasienne jabłek wsypujemy do dużego szklanego słoika do wysokości ok. 2 cm od jego górnej krawędzi. Słoik napełniamy wodą, tak aby skórki i gniazda nasienne zostały całkowicie zakryte. Owocowe obierki obciążmy, np. talerzykiem, by cały czas były pokryte płynem. Słoik przykrywamy czystą ścierką lub gazą i zawiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Po około 30 dniach, gdy mikstura przestanie buzować i pojawi się kwaśny zapach, zlewamy otrzymany płyn, który przechowujemy w szklanych butelkach w lodówce.

 

  • Owocowe chipsy

Skórki, w bardzo prosty sposób, możemy wykorzystać do wykonania pysznej, domowej przekąski, bez porównania zdrowszej od popularnych chipsów ze sklepu. Przygotowanie jest naprawdę łatwe. Skórki mieszamy z odrobiną miodu i szczyptą cynamonu, wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku na około 25 minut. Chipsy będą gotowe, gdy staną się chrupiące i zarumienione.

 

  • Galaretka

Aby przyrządzić pyszny deser wystarczą gniazda nasienne i skórki z kilkunastu jabłek, woda, cukier i odrobina soku z cytryny. W dużym garnku umieszczamy gniazda nasienne i skórki. Dodajemy wodę (aż do przykrycia składników) i gotujemy do czasu, gdy gniazda zmiękną, a około połowa wody odparuje. Skórki i gniazda nasienne odcedzamy. Uzyskany płyn wlewamy z powrotem do garnka. Gotujemy na dużym ogniu często mieszając do czasu osiągnięcia konsystencji żelu. Galaretkę przelewamy do wysterylizowanych słoików. Pozostawiamy w słoikach po 2 cm wolnej przestrzeni. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez kilka minut.

 

  • Potpourri zapachowe

To rewelacyjny pomysł na naturalny zapach, idealną alternatywę dla drogich i nieestetycznych odświeżaczy powietrza, np. do szafy. Potpourri jest jadalne, więc mona również dodać trochę do herbaty. Wysuszamy skórki i kilka plasterków gniazd nasiennych jabłka. Dodajemy laskę cynamonu, wanilii, kilka plasterków imbiru i trochę goździków. Przechowujemy w szczelnym słoiku. Gdy chcemy uzyskać piękny zapach zalewamy mieszankę wrzątkiem. Potpourri to nie tylko naturalny, ładnie pachnący odświeżacz powietrza, ale również wspaniała dekoracja, dlatego warto urozmaicić kompozycję ciekawymi, kolorowymi dodatkami, np. kwiatami, szyszkami, czy orzechami i dumnie eksponować w domu.

    Skład zespołu: Aleksander Stępniak, Przemysław Bazylak, Aleksander Pianka, Kornelia Trawińska, Ewelina Jóźwik, Gabriela Gutowska, Julia Pieńkowska, Kinga Dziubak, Zuzanna Podzielna, Zuzanna Parzych.olontariusze: Luci Sieńkowska, Zuzanna Juchniewicz, Aleksandra Dąbkowska, Zalewska Magdalena, Jakub Mażewski, Amelia Siwek, Magdalena Krystian, Oliwia Laskowska, Jakub Cieśluk, Weronika Mołodziejko, Natalia Iwaniuk, Wojciech Aptacy, Maja Madrak, Jeremiasz Radwański, Karolina Ochenkowska, Aleksander Ciesielski, Kacper Żebrowski, Nowacka Patrycja, Patrycja Zawrotna, Roksana Drężek, Sebastian Parzych.