Wywar z jabłka i czosnku
- 2 jabłka,
- 2 ząbki czosnku,
- 500ml wody.
Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w drobną kostkę, nie usuwając skórki ani gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka wrzucamy razem z posiekanym drobno czosnkiem do garnka, dolewamy wodę i gotujemy.
Kiedy nasza mieszanka się zagotuje, odstawiamy ją na 10 minut, a następnie odcedzamy. Aby wzbogacić smak napoju, możemy dodać do niego miodu.
Tak przygotowaną herbatę zaleca się pić regularnie przy schorzeniach układu oddechowego. Poza tym ten eliksir pomoże nam oczyścić organizm z toksyn, zadziała pozytywnie na układ krwionośny, wątrobę i narząd wzroku. Ta wzmacniająca mikstura pomoże nam też przetrwać wiosenne przesilenie.
Dlaczego jabłko i czosnek?
Jednym z jej składników jest jabłko. Owoc ten zawiera bezcenną witaminę C wspierającą układ odpornościowy. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga detoksykację naszego organizmu. Skórka jabłek zawiera także kwercetynę oraz przeciwutleniacze, które chronią płuca i zwalczają stany zapalne.
Regularne spożywanie jabłek chroni oczy przed schorzeniami takimi jak: zaćma, jaskra czy zwyrodnienie plamki żółtej. Pektyny obecne w tych zdrowych owocach pomogą z kolei obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
Nie bez powodu mikstura zawiera również czosnek, który jest naturalnym antybiotykiem i zawiera allicynę. Żeby jednak wydobyć z czosnku tę prozdrowotną substancję, należy zgnieść ząbek przed pokrojeniem. Allicyna podobnie jak cenne składniki występujące w czosnku podniesie naszą odporność na infekcje, obniży cholesterol i zadba o prawidłową pracę naszego krwiobiegu oraz układu oddechowego.
Sok z buraka, marchwi, i jabłka z imbirem
- 2 małe buraki
- 2 jabłka
- 4 marchewki
- 2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru
- Sok jabłkowy (opcjonalnie)
Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i również pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, obrane i pokrojone marchewki oraz starty imbir. Całość miksujemy razem, aż do połączenia składników. W razie konieczności, jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy sok jabłkowy.
Gotową papkę przekładamy na sitko o drobnych oczkach umieszczone nad miską i przy pomocy łyżki odciskamy z niej sok. Całość odstawiamy jeszcze na kilka minut, by reszta soku spłynęła i ponownie odciskamy przy pomocy łyżki.
Odciśnięty sok przelewamy do szklanek.
Wzmacniający sok z jabłek, cytryn i imbiru
- 5 jabłek
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka miodu
- kawałek świeżego imbiru
Wszystkie składniki umyć, a następnie za pomocą sokowirówki wycisnąć sok. Spożywać zaraz po przyrządzeniu!
Mikstura z czosnku, jabłka i goździków
- 1 jabłko,
- garść goździków,
- 3 ząbki czosnku.
Na początek obieramy czosnek, drobno siekamy i wrzucamy do naczynia, do którego wlewamy odrobinę wody. Naczynie odstawiamy na 15 minut.
Następnie kroimy jabłka, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wsypujemy goździki. Garnek stawiamy na kuchenkę i gotujemy naszą mieszankę do momentu, aż zacznie wrzeć. Potem zdejmujemy mieszaninę z ognia, czekamy 5 minut i gdy wystygnie, dodajemy do niej wcześniej przygotowaną wodę z czosnkiem.
Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Po upływie tego czasu możemy odcedzić naszą miksturę i śmiało korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.
Nie od dzisiaj wiadomo, że czosnek działa jak naturalny antybiotyk i świetnie sprawdza się w walce ze stanami zapalnymi i problemami układu oddechowego. Goździki i jabłka, które również są obecne w napoju, złagodzą jego wyrazisty smak i przy okazji wzmocnią lecznicze działanie czosnku.
Regularne picie eliksiru nie tylko wpłynie korzystnie na pracę układu immunologicznego, poprawi pracę płuc i oczyści je z nadmiaru śluzu oraz dostarczy do organizmu odpowiednią dawkę składników odżywczych. Mikstura jest szczególnie polecana osobom chorym na grypę, skarżącymi się na męczący kaszel i problemy z oddychaniem. Poza tym napój z czosnku, jabłek i goździków wpłynie korzystnie na zdrowie naszych kości i stawów.