1 czerwca uczniowie klasy 2We wraz z wychowawcą wybrali się do Zagrody Kurpiowskiej w Kadzidle, aby poznawać zawody i rękodzieło, które odeszły bądź powoli odchodzą w zapomnienie. Temat przewodni tegorocznych warsztatów to kurpiowskie wypieki. Wizyta w skansenie była okazją, aby obserwować tradycyjne metody pieczenia chleba i ciasta, gotowania, wyrobu masła, degustować regionalne dania i przysmaki. Ponadto uczniowie sprawdzali się przy haftowaniu, szydełkowaniu, zdobieniu pisanek woskiem, wycinaniu ozdób z papieru, plecionkarstwie, tradycyjnym praniu na tarze. Obserwowali pracę przy obróbce lnu, maszynie tkackiej, przy żarnach, w kuźni, pracę garncarza czy rzeźbiarza.

Interesujące rozmowy z regionalistami i pasjonatami czy zwiedzanie chat  były wyjątkową lekcją historii, tradycji i kultury Kurpiowszczyzny.

 FOTO RELACJA