1. Technik weterynarii
- Jest zawodem poszukiwanym na europejskich rynkach pracy.
- Jest polecany tym wszystkim, którzy chcieliby sprawować opiekę nad zwierzętami w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych oraz wykonywać zabiegi sanitarno-higieniczne i fizykoterapeutyczne.
- Pomaga lekarzowi weterynarii w codziennej praktyce zawodowej.
- Może również wykonywać czynności związane z badaniem i higieną mięsa w rzeźniach.
- Zdobyte wykształcenie umożliwia również samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego
2.Uzyskane kwalifikacje:
- ROL.11. Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt
- ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych
Po uzyskaniu świadectw z dwóch wymienionych kwalifikacji uczeń otrzymuje:
- dyplom- technika weterynarii,
- świadectwa kwalifikacyjne oraz dyplom wydaje państwowa Okręgowa Komisja Egzaminacyjna,
- egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.
3. Umiejętności, jakich nabierzesz w trakcie nauki:
- prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
- wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt,
- wykonywania czynności pomocniczych, dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt,
- wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt,
- wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego,
- asystowania przy zabiegach operacyjnych,
- pielęgnowania zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych,
- wykonywania czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
- wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa,
- udzielania pierwszej pomocy w przypadku zranień, złamań, zadławienia, niedyspozycji żołądkowych,
- prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami),
- dobierania metody, techniki, narzędzi, urządzeń do wykonywania zabiegów,
- rozpoznawanie leków i preparatów weterynaryjnych oraz sposobów ich przygotowywania, przechowywania i stosowania.
4. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:
- w lecznicach,
- w przychodniach dla zwierząt,
- w punktach weterynaryjnych,
- w rzeźniach,
- w stadninach koni i zakładach hodowli oraz unasienniania zwierząt,
- w inspektoratach weterynaryjnych,
- w przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierzętami hodowlanymi,
- w zakładach przetwórstwa mięsnego,
- w ogrodach zoologicznych,
- w schroniskach dla zwierząt,
- w gospodarstwach Agencji Rynku Rolnego,
- mogą podjąć działalność gospodarczą na własny rachunek.
5. Nauczane przedmioty zawodowe:
- podstawy działalności gospodarczej,
- język obcy zawodowy,
- przepisy ruchu drogowego,
- anatomia i fizjologia zwierząt,
- chów i hodowla zwierząt,
- inseminacja zwierząt,
- diagnostyka weterynaryjna,
- choroby i pielęgnacja zwierząt,
- administracja weterynaryjna,
- higiena zwierząt rzeźnych i mięsa,
- zajęcia praktyczne.
6. Firmy i instytucje:
- Kurpiowskie Centrum Weterynaryjne
- Przychodnia Weterynaryjna „AGA”
- Gabinet Weterynaryjny, ul Baśniowa
- Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie, Wydział Medycyny Weterynaryjnej
- Biowet Drwalew
- Zoetis Polska
- Elanco