Szukaliśmy sposobów na ekologiczne nawożenie roślin. Bardzo zainteresował nas nawóz z namoczonego chlebaResztki czerstwego pieczywa namoczyliśmy w wodzie. Czekaliśmy aż zacznie fermentować. Po tygodniu przecedziliśmy całość. Uzyskany roztwór rozcieńczyliśmy wodą. Tak uzyskanym preparatem 26 IV 2024 r. podleliśmy rośliny posadzone w ubiegłym roku. Mamy nadzieję, że ten eksperyment pomoże roślinom.

FOTO RELACJA

23 IV 2024 podczas ogólnego zebrania rodziców przedstawicielki „Kurpiowskiego sadu 2” Zuzanna i Kornelia przekazały informacje o naszym sadzie.  Opowiedziały o naszej zeszłorocznej pracy i o tym co robimy w bieżącym roku. Przedstawiły skład zespołu „Kurpiowski sad 2”, wolontariuszy, nasze hasło i logo. Przybliżyły informacje i ciekawostki dotyczące wiśni.  Pochwaliły się, że za I etap tegorocznej edycji mamy pierwsze miejsce. Każdy z rodziców dostał ulotkę lub kod QR dotyczący projektu „Tradycyjny sad” i „Kurpiowskiego sadu”. Rodzice mogli również zapoznać się z mini wystawą o wiśniach.

FOTO RELACJA

Aby zapewnić jabłoniom prawidłowy i symetryczny wzrost przywiązaliśmy je do podpór. Mamy nadzieję, że nie zostaną uszkodzone na skutek różnych czynników zewnętrznych (porywisty wiatr, mocny deszcz, zwierzęta).

FOTO RELACJA

 

29 IV 2024r. wspólnie z p. dyrektor Aliną Bałdyga, p. Wiesławą Gałka i opiekunem zespołu p. Renatą Florczak posadziliśmy wiśnie, agrest czerwony, porzeczkę czarną, porzeczkę czerwoną, karaganę i inne rośliny towarzyszące. Pogoda i humory nam dopisywały. Czuliśmy satysfakcję w wykonywanej pracy. W ten sposób realizujemy II etap projektu „Tradycyjny sad” i kontynuujemy rozwój „Kurpiowskiego sadu” przy naszej szkole.

FOTO RELACJA