1. Jabłka pomagają w profilaktyce i leczeniu niektórych typów nowotworów zwłaszcza nowotworów jelita grubego, wątroby, sutka, jajnika i płuc. Antyutleniacze obecne w owocach przeciwdziałają powstaniu zmian i mutacji w DNA.

 

  1. Jabłka oddziałują pozytywnie na czynność płuc

Podczas przeprowadzonych przez naukowców obserwacji objętość oddechowa wyznaczana w trakcie wykonywania spirometrii była tym korzystniejsza, im więcej jabłek zjadali badani. Efekt ten przypisuje się działaniu antyutleniaczy, które zapobiegają skutkom stresu oksydacyjnego. Wyraźny pozytywny wpływ jabłek na płuca pojawia się przy zjadaniu co najmniej pięciu owoców tygodniowo. 

 

  1. Jabłka działają przeciwmiażdżycowo

Ochronne działanie na układ sercowo-naczyniowy wykazuje potas oraz antyoksydanty – szczególnie kwercetyna i witamina C. Potas obniża ciśnienie tętnicze. Kwercetyna przeciwdziała zakrzepom hamując sklejanie płytek krwi, blokuje odkładanie się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych oraz wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi. Witamina C zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi. 

 

  1. Jabłka pomagają w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II

Spożywanie co najmniej jednej sztuki dziennie zmniejsza aż o 28% ryzyko wystąpienia choroby. Dodatkowo okazuje się, że znaczenie ma czy jemy cały owoc, czy też pijemy wyciśnięty z niego sok. Korzystniej jest jeść jabłka w całości, gdyż zawierają one więcej błonnika pokarmowego. Błonnik zmniejsza wchłanianie cukru z pokarmu i pomaga unormować jego poziom we krwi. Jabłka należą do produktów z niskim poziomem glikemicznym. 

 

  1. Jabłka sprzyjają odchudzaniu

Pektyny znajdujące się w jabłkach stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika. Żelując i pęczniejąc w żołądku spowalniają jego opróżnianie. Wywołując długie uczucie sytości, pektyny zmniejszają głód i zapobiegają podjadaniu między posiłkami, co w  efekcie przyczynia się do utraty wagi lub przeciwdziałania jej przyrostowi.  

 

  1. Jabłka zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych

Wolne rodniki odgrywają istotną rolę w patogenezie chorób Alzheimera i Parkinsona. Szczególnie na ich szkodliwe działanie narażony jest mózg. Jabłka dzięki bogactwu antyoksydantów przeciwdziałają powstaniu w komórkach uszkodzeń wolnorodnikowych.  

 

  1. Jabłka wpływają pozytywnie na wygląd skóry

Proces starzenia się skóry, zaburzone wytwarzanie kolagenu i przedwczesne tworzenie się zmarszczek są w dużym stopniu efektem zniszczeń wywołanych działaniem wolnych rodników. Antyutleniacze neutralizując skutki stresu oksydacyjnego odmładzają skórę. Kluczowa w procesie produkcji kolagenu jest witamina C. Jej duże dawki w codziennej diecie potrafią nawet kilkakrotnie zwiększyć syntezę tego białka i poprawić wygląd skóry. 

 

  1. Jabłka wzmacniają odporność

Odporność organizmu w ogromnym stopniu zależy od prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jabłka dzięki obecności rozpuszczalnej frakcji błonnika wykazują właściwości prebiotyczne stymulując do namnażania dobre dla naszego zdrowia bakterie probiotyczne.  

 

  1. Jabłka chronią przed astmą i zmniejszają jej objawy

Obserwacje naukowe przeprowadzone w Australii wykazały, że aby uzyskać tego rodzaju efekt prozdrowotny należy spożywać co najmniej dwa owoce tygodniowo. Inne badania dowiodły, że dzieci kobiet, których dieta w ciąży bogata była w jabłka rzadziej w przyszłości chorują na astmę oskrzelową. 

 

  1. Jabłka pomagają usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie

Pektyny zawarte w owocach po przejściu przez żołądek tworzą żelową masę o dużych zdolnościach pochłaniających. Wyłapuje ona toksyny oraz wiąże metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, zapobiegając w ten sposób zatruciom i innym negatywnym konsekwencjom obecności tych związków w organizmie. Pektyny pochłaniają także substancje, które mogą mieć potencjalnie działanie kancerogenne, np. azotany. 

 

  1. Jabłka uczestniczą w profilaktyce chorób wzroku

Wolne rodniki tlenowe biorą udział w patogenezie chorób narządu wzroku. Szczególnie niekorzystnie oddziałują na siatkówkę i nerw wzrokowy, powodując w nich nieodwracalne zmiany. Jabłka dzięki obecności przeciwutleniaczy przyczyniają się do powstrzymania tych procesów. Witamina C chroni fotoreceptory w oku, przeciwdziałając uszkodzeniom wywołanym przez światło. Barwniki roślinne zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Witamina A uważaną za najważniejszą witaminę z punktu widzenia zdrowia oczu uczestniczy w syntezie rodopsyny odpowiedzialnej za widzenie po zmroku.