1. Technik weterynarii

  • Jest zawodem poszukiwanym na europejskich rynkach pracy.
  • Jest polecany tym wszystkim, którzy chcieliby sprawować opiekę nad zwierzętami w warunkach ambulatoryjnych i stacjonarnych oraz wykonywać zabiegi sanitarno-higieniczne i fizykoterapeutyczne.
  • Pomaga lekarzowi weterynarii w codziennej praktyce zawodowej.
  • Może również wykonywać czynności związane z badaniem i higieną mięsa w rzeźniach.
  • Zdobyte wykształcenie umożliwia również samodzielne prowadzenie gospodarstwa rolniczego

2.Uzyskane kwalifikacje:

  • ROL.11. Prowadzenie chowu i inseminacji zwierząt
  • ROL.12. Wykonywanie weterynaryjnych czynności pomocniczych

Po uzyskaniu świadectw z dwóch wymienionych kwalifikacji uczeń otrzymuje:

  • dyplom- technika weterynarii,
  • świadectwa kwalifikacyjne oraz dyplom wydaje państwowa Okręgowa Komisja Egzaminacyjna,
  • egzaminem maturalnym umożliwiającym kontynuowanie nauki na studiach wyższych.

3. Umiejętności, jakich nabierzesz w trakcie nauki:

  • prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących,
  • wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych, dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt,
  • wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego,
  • asystowania przy zabiegach operacyjnych,
  • pielęgnowania zwierząt przed i po zabiegach chirurgicznych,
  • wykonywania czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
  • wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa,
  • udzielania pierwszej pomocy w przypadku zranień, złamań, zadławienia, niedyspozycji żołądkowych,
  • prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami),
  • dobierania metody, techniki, narzędzi, urządzeń do wykonywania zabiegów,
  • rozpoznawanie leków i preparatów weterynaryjnych oraz sposobów ich przygotowywania, przechowywania i stosowania.

4. Możliwość podjęcia pracy zawodowej:

  • w lecznicach,
  • w przychodniach dla zwierząt,
  • w punktach weterynaryjnych,
  • w rzeźniach,
  • w stadninach koni i zakładach hodowli oraz unasienniania zwierząt,
  • w inspektoratach weterynaryjnych,
  • w przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierzętami hodowlanymi,
  • w zakładach przetwórstwa mięsnego,
  • w ogrodach zoologicznych,
  • w schroniskach dla zwierząt,
  • w gospodarstwach Agencji Rynku Rolnego,
  • mogą podjąć działalność gospodarczą na własny rachunek.

5. Nauczane przedmioty zawodowe:

  • podstawy działalności gospodarczej,
  • język obcy zawodowy,
  • przepisy ruchu drogowego,
  • anatomia i fizjologia zwierząt,
  • chów i hodowla zwierząt,
  • inseminacja zwierząt,
  • diagnostyka weterynaryjna,
  • choroby i pielęgnacja zwierząt,
  • administracja weterynaryjna,
  • higiena zwierząt rzeźnych i mięsa,
  • zajęcia praktyczne.

6. Firmy i instytucje:

  • Kurpiowskie Centrum Weterynaryjne
  • Przychodnia Weterynaryjna „AGA”
  • Gabinet Weterynaryjny, ul Baśniowa
  • Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie, Wydział Medycyny Weterynaryjnej
  • Biowet Drwalew
  • Zoetis Polska
  • Elanco